به حال آن شخص باید گریست

عایدش نوزده بود و مصرفش بیست

اقبال لاهوری

یک نهاد از افزایش بیست فیصد مشکلات اقتصادی در کشور خبر داده می‌افزاید در حال حاضر از پانزده میلیون مردم مستعد بکار هفت میلیون در حال بیکاری به سر می‌برند. عده از آگاهان علت آن را تشدید شدن جنگ‌های خونین فرار سرمایه به خارج و بیرون شدن بیش از نود فیصد قوت‌های خارجی در کشور خوانده‌اند!

به باور ما بزرگ‌ترین عوامل افزایش مشکلات اقتصادی انجام بازی‌های می‌باشد که عملاً جریان دارد:

مسلط شدن افراد و گروه‌های که به مافیای اقتصادی، مواد مخدر، عاملین فساد گسترده، غاصبان میلیون‌ها هکتار زمین، جنگ افروزان، قانون ستیزان، مردم‌ستیزان، فرهنگ ستیزان، زن‌ستیزان، عاملین گسترش فرهنگ معافیت، قاچاق سنگ‌های قیمتی، آثار باستانی، جنگلات، دامن زدن انواع خشونت‌های خانواده گی، دامن زدن خصومت‌های قومی، لسانی، مذهبی، تنظیمی، حزبی متهم می‌باشند در جامعه و قدرت، مداخله صریح ادارات استخباراتی کشورهای منطقه و جهان در امور داخلی کشور به خاطر طرح و تصویب راهبردهای اقتصادی، مالی، نظامی، سیاسی، فرهنگی، حقوقی کنار زدن افراد مسلکی، تحصیل‌کرده، مجرب، صادق از نقاط کلیدی نصب افراد کم تحصیل، کور مغز، غیر ماهر، فاسد در بخش‌های کلیدی اساسی نظامی، ملکی و غیره بوده و می‌باشد. در حال حاضر بیش از چهل فیصد مردم در زیرخط فقر زیست نموده، روزانه هزاران تن از راه‌های قانونی و غیرقانونی به خارج از کشور با قبول قربانی‌های فراوان به کشورهای جهان از جمله اروپا مهاجرت نموده قریب به سه میلیون تن به مواد مخدر، هفتاد فیصد به امراض روانی و فیزیکی مبتلا گردیده‌اند، کسر بیلانس تجارت نودوشش فیصد یعنی واردات نودوچهار و صادرات چهار فیصد را تشکیل می‌دهد.

باوجود سرازیر شدن قریب به نود میلیارد دالر در زندگی میلیون‌ها خانواده تغییراتی رونما نگردیده بلکه نسبت به سوابق بدتر شده پول‌شوئی نشر و پخش بانک نوت‌های جعلی در پاکستان، فرار سرمایه رو به افزایش بوده حوادث طبیعی از جمله زلزله نهایت خطرناک و بی‌سابقه به 7.7 ریشتر سبب شهادت و زخمی شدن صدها تن و ویرانی ده‌ها منزل در کشور گردید. اخاذی‌های غیرقانونی در داخل و خارج سبب شده که اکثریت تجاران از انتقال مواد سوخت و غذائی به کشور و ولایات منصرف شده‌اند. درحالی‌که دو ماه به سرمای زمستان مانده بلند رفتن سردی هوا و قیمت مواد سوخت و غذایی سخت مردم ما را نگران ساخته. زورمندانی که میلیون‌ها افغانی باقی‌داری برق خویش را طی چندین سال به ریاست برشنا تحویل نکرده، قطع کردن برق را برای خود یک نوع گستاخی خوانده‌اند. هراس افگنان، تروریستان و حامیان خارجی‌شان از درک کشت و قاچاق، مواد مخدر، استخراج غیرقانونی معادن، قطع جنگلات سالانه به ارزش صد میلیارد دالر ثروت‌های مادی و معنوی کشور و مردم ما را غارت می‌نمایند. هزاران تن در ادارات مختلف معاشات گزاف دالری اخذ در مقابل افراد و اشخاص که عمر عزیز خویش را در راه خدمت و وطن صرف نموده‌اند با اخذ معاش که کرایه یک خانه را در بلندترین قله‌های شهر کابل پوره نمی‌کند شب و روز خویش را در عالم ناامیدی و مرگ تدریجی سپری می‌نمایند هنوز هم مسئولین بلندبالای دولتی مصروف بازی‌های تقسیم دستیابی به قدرت می‌باشند این عمل شان زمینه را به دشمنان مردم در داخل و خارج کشور مساعد ساخته آن‌ها توانسته‌اند با استفاده از این وضع جنایات جبران‌ناپذیری را بالای مردم و کشور ما تحمیل نمایند. مردم از این وضع به ستوه آمده از طریق وسایل اطلاعات جمعی دیدگاه‌های خویش را چنین بیان داشته‌اند.

مسئولان اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگویند با عملی شدن توافق‌نامه ترانزیتی و بازرگانی میان افغانستان و پاکستان در پنج سال گذشته صدها میلیون دالر به افغانستان زیان رسیده است. می‌افزایند باوجود مشکلات در توافقنامه و بهانه‌گیری پاکستان اکنون پاکستان خلاف آن عمل می‌نماید و به موترهای باربری افغانستان اجازه رفتن به بندر گوادر و اتاری را نمی‌دهند. در ادامه میگویند بر بنیاد توافقنامه متذکره سالانه سه صد و شصت هزار موترهای باربری پاکستان در بخش‌های گوناگون افغانستان رفت‌وآمد نموده بیست میلیون تن کالاها را به افغانستان و کشورهای آسیای میانه انتقال می‌دهند درحالی‌که سالانه هشت هزار موترهای باربری افغانستان، کالای بازرگانی را به پشاور انتقال می‌دهند.

توفیق داوری معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان به طلوع گفت هزینه حمل کالاهای بازرگانان افغان از بهای کالای آن بیشتر شده از همین لحاظ کالاهای خود را بازرگانان افغانستان از کراچی انتقال نداده‌اند. از سوی دیگر هم گفته می‌شود که پاکستان بر بنیاد توافقنامه ترانزیتی و بازرگانی از افغان‌ها در بدل ترانزیت کالاهایشان تضمین بانکی می‌خواهد و برای گذشتن از خاک پاکستان باید گواهی‌نامه عبور داشته باشند و کالاهای صادراتی افغان تا کراچی چند بار بررسی می‌شود اما موترهای باربری پاکستان بدون داشتن اسناد به هر بخش افغانستان می‌توانند رفت‌وآمد نمایند.

نهاد برابری صلح و مردم‌سالاری در گزارشی از هزینه مالی گزاف جنگ در افغانستان سخت ابراز نگرانی نموده می‌افزایند خشونت جنگ و تندروی هرسال میلیاردها دالر هزینه برمی‌دارد. یافته‌های این نهاد نشان می‌دهند که هرروز بیست‌وچهار میلیون نه صد و چهار هزار دالر از بودجه حکومت در جنگ مصرف می‌شود.

وزیر صحت عامه کشور می‌گوید تا زمانی که مسئولان در توزیع مواد مخدر به معتادان دخیل باشند تلاش‌های ما در تداوی معتادین نتیجه نخواهد داشت. مسئولان مرکز درمان معتادان روانی موسوم به نجات کنند میگویند بیماران روانی ناشی از استفاده از مواد مخدر در کشور افزایش‌یافته است و این مرکز نمی‌تواند به تمام آن‌ها رسیدگی کند.

اداره بازرس ویژه امریکا از وجود بیست‌ویک مرکز بهداشتی خیالی در هرات خبر می‌دهد. سیگار یا اداره بررسی امریکا در ادامه صحبت‌هایش می‌گوید دو صد و شصت میلیون دالر از کمک‌های امریکا برای ساخت مراکز بهداشتی و شفاخانه‌ها در افغانستان اختصاص داده‌شده بود، از موجودیت بیست‌ویک باب مراکز بهداشتی در ولایت هرات خبری نیست و معلوم نیست این پول اختصاص داده‌شده برای ایجاد این مرکز در هرات توسط کی و در کجا مصرف‌شده.

مردم و آگاهان امور را عقیده بر آن است اگر در سطح رهبری دولت در همه عرصه‌ها طی چهارده سال گذشته افراد صادق و وطن‌دوست خدمتکار توظیف می‌شدند هشتاد فیصد پول‌هایی که به نام کمک به افغانستان سرازیر گردید حیف‌ومیل نمی‌شد از همین لحاظ است باوجود کمک‌های ایالات‌متحده به وزارت صحت هنوز هم روزانه صدها تن با قبول توهین، تحقیر غرض تداوی به کشورهای پاکستان و هندوستان سفر می‌نمایند. درحالی‌که هزاران دوکتور نرس و سایر اهل طبابت در خدمت مردم قرار دارند و مردم با سپاس ما خدمات آن‌ها را فراموش نکرده با تأسف کلینیک‌های صحی خصوصی طبابت را به تجارت تبدیل زیر بهانه‌های مختلف مانند اخاذی‌ها از مردم پول اخذ می‌نمایند. از سران حکومت وحدت ملی تقاضا می‌نمایند که عاملین پول‌های غارت‌شده را در همه عرصه‌ها از جمله مراکز بهداشتی خیالی هرات موردبررسی قرار دهند. درحالی‌که وسایل اطلاعات جمعی بارها از مکاتب خیالی در ولایات خبر داده با تأسف مسئولین در این رابطه کاری را انجام نداده‌اند.

دولت چین اعلان نموده که برای شهروندان کابل ده هزار آپارتمان اعمار و به قسط بیست سال در اختیار مستحقان قرار خواهد داد. مردم میگویند با موجودیت زورمندان دریا نوش در قدرت نباید به دستیابی دپارتمان‌ها برای مستحقان امیدوار بود. آقای سالنگی معین وزارت داخله کشور همه‌روزه تقاضای همکاری برای اطفالی که قلب سوراخ دارند نموده مردم میگویند موجودیت غارتگران و غاصبان در قدرت و جامعه قلب میلیون‌ها مردم ما را خونین ساخته است.

در آغاز ماه عقرب عده از اعضای ولسی‌جرگه در رابطه به گزارش و کارکردهای وزیر مالیه دیدگاه‌های خویش را در ولسی‌جرگه چنین بیان داشته‌اند. دو گمرک در ولایت هرات موجود می‌باشد بیشتر عواید آن به جیب مافیا می‌ریزد. ریاست‌ها و ادارات عمده وزارت مالیه بین دو فامیل تقسیم شده هرکدام آن‌ها از پنجاه الی چهارصد هزار افغانی معاش اخذ می‌نمایند. ایوبی می‌گوید در بسیاری از ریاست‌ها گمرک‌ها افراد غیر مسلکی یا تحصیلات صنف دوازدهم دارند مقرر شده‌اند. مالیات به اساس جور آمد بین مأمور و مالیه دهنده جمع‌آوری می‌شود. ده فیصد مالیات کریدت کارت غیرقانونی است.

سال‌های قبل از تجار مالیه اخذ پنج فیصد آن شامل دولت، پنج فیصد آن مصرف کمپاین انتخاباتی می‌شد چرا به‌جای کمک‌های خارجی از بلند بردن عایدات داخلی حرف نمی‌زند. درحالی‌که در خوست هفت‌صد معلم چندین ماه می‌شود معاش اخذ نکرده وزیر معارف می‌گوید که وزارت مالیه معاش نمی‌دهند. بودجه رئیس دفتر رئیس‌جمهور از کدام مدرک حواله می‌شود. شصت هزار تن تیل را سالانه کشور جاپان به دولت افغانستان داده وزارت مالیه آن را بالای یک تجار به فروش رسانید و تجار متذکره به قیمت سایر تجاران که از خارج تیل وارد می‌نمایند آن را در بازار به فروش رسانیده است. در ده سال گذشته از درک شش صد هزار تن تیل متذکره از قرار فی تن یک‌صد و ده دالر به نام معافیت به جیب دلالان که جمله آن بیشتر از هفتاد میلیون دالر می‌شود ریخته است.

صدها موتر چوب در ولایت کنر قاچاق می‌شود پول آن به جیب چند تن می‌ریزد. از سی فیصد بودجه غیر اختیاری سخن زده می‌شود در ولایت بادغیس یک افغانی هم به مصرف نرسیده است. درحالی‌که مردم شب و روز به نسبت بازی‌های خونین فوق ذکر به ستوه آمده فریادشان به آسمان‌ها بلند شده با تأسف هنوز هم عده از سران گروه‌ها خواب‌وخیال عشق پیری به سرشان زده بی‌شرمانه به خاطر کسب قدرت و ثروت بیشتر نشست‌ها و سروصداها را زیر بهانه تدویر لویه جرگه در این شرایط که جنگ‌های خونین در اکثریت ولایات جریان دارد روزانه ده‌ها تن مردم از جمله جوانان قربانی می‌شوند راه‌اندازی نموده تا بتوانند از این بیشتر بر فرق ده‌ها میلیون خود را میخ‌کوب نمایند. مردم میگویند آزموده را آزمودن خطاست. می‌افزایند قصرها، شهرک‌ها، بلند منزل‌ها، شرکت‌های تجارتی، مخابراتی، ترانسپورتی، ساختمانی و غیره شما بازیگران در داخل و خارج کشور شاهدی از خدمات شما به مردم می‌دهند. عملکرد ادعاهای شما سبب شده که میلیون‌ها تن جوانان ما آواره یا در خدمت مافیای مواد مخدر، مخالفین مسلح قرار گیرند و به مرض‌های فیزیکی روانی از جمله مواد مخدر مبتلا شوند.

سؤال اینجاست غرض بیرون رفت از وضع موجود چه باید کرد. به باور ما وقت آن رسیده که نیروهای صادق و سالم اندیش کشور با واردکردن فشارها از طریق وسایل اطلاعات جمعی حرکات جامعه مدنی مسئولین بلندبالای دولتی و حامیان خارجی‌شان را وادار به حمایت از تولیدات داخلی مبازره قاطع بر ضد مواد مخدر، محدود ساختن صلاحیت گروه‌های که عملاً در غضب میلیون‌ها جریب زمین، غارت ثروت‌های مادی و معنوی کشور، گسترش فساد، عملاً سهم دارند وظایف ایمانی و وجدانی خویش را انجام دهند با طرح و تصویب راهبرد علمی در همه عرصه‌ها از جمله اقتصادی کارهای ارزشمند و حیات‌بخش را غرض حمایت از تولید داخلی و اشتغال‌زایی انجام دهند در غیر از آن با ادامه وضع موجود کشور از این بیشتر به‌سوی بحران سوق خواهد شد.