در یک نگاه ریالیستیک و واقعیتگرایانه، افغانستان جسماً شکار شده و تن زخم آلود آن آماج حملات خونبار صیادان، منطقوی و حواریون داخلی‌شان قرار گرفته است.

 شکارچیان کاخ سفید در یک سناریوی فاجعه بار تلاش نمودند تا افغانستان را به‌تنهایی ببلعند اما معلوم است که این کشور چون خارماهی در گلوی سران کاخ و رژیم تحت حمایت آن گیر افتیده است.

 بازی قدرت در افغانستان شگفت‌انگیزترین چرخش خود را می‌پیماید. دیروز اجلاس گسترده به اشتراک سران "ایتلاف بزرگ ملی افغانستان" و شرکت چهره‌های جدید از جمله حضرت صبغت الله مجددی، حنیف اتمر ... در منزل حضرت صبغت الله مجددی دایر گردید. از قرائن معلوم است که اپوزسیون به‌سرعت نردبان اقتدار سیاسی را پیموده و دایره فعالیت رژیم را تنگ و تنگ‌تر می‌سازند.

 * * *

 بازتاب اجلاس

 این اجلاس هرگاه از یکسو تصویرپرداز گستردگی اپوزسیون سیاسی دولت افغانستان بود، از سوی دیگر آیینهٔ تمامنمایی است که مدارج انزوا و قامت خمیده دکتر غنی را در صحرای خشکیده و بی‌رمق به نمایش می‌گذارد.

 بادهای تغییرات اقتدار سیاسی در محور افغانستان وزیدن گرفته است. حضور این اجتماع گسترده که در بساط اقتدار آینده، مهره‌های آن به‌دقت در یک بازی بزرگ و راهبردی چیده شده است، بخش بزرگ افغانستان را از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب تحت سایه قرار داده‌اند.

 حضرت صبغت الله مجددی و حنیف اتمر مبتنی بر دسترسی بر منابع اطلاعاتی بین‌المللی، به‌مثابه کارشناسان حوزهٔ هواشناسی مسیر باد را به‌درستی تشخیص نموده و سمت و سوی سیاست را مشخص می‌سازند.

 حال هر دو بر ضد رژیم سنگر گرفته‌اند.

 واکنش دولت در خصوص حضور حنیف اتمر در ائتلاف سنگین بود. دیروز مشاور ارشد دکتر غنی، حنیف اتمر را بر تقرر ۹۰۰ "مشاور خیالی" در چوکات تشکیلاتی شورای امنیت متهم ساخت. معلوم است که دکتر غنی در برابر اتمر تیغ را از غلاف بیرون ساخته است.

 درین درامه یکی از پدیده‌های که نهایت شگفت انگیز است نامتجانس بودن اسپانسران خارجی و ترکیب ناهمگون بازیگران داخلی در یک سناریوی اتحاد گونه گرگ و گوسفند است.

 تا اینجا حنیف اتمر در یک بازی پیچیده و مهندسی شده تمام پل‌های عقبی رژیم غنی را درهم شکسته و رییس جمهور را شدیداً تنها ساخته است.

 حال رژیم در سه جبهه بزرگ و سرنوشت ساز در گیر است:

 در بعُد بیرونی نخست ایتلاف بزرگ روسیه، چین، پاکستان و ایران، ثانیاً حضور پرقدرت پروژه طالبان و فشارهای سنگین و روز افزون امنیتی بالای رژیم و ثالثاً حضور اپوزسیون نیرومند در درون ساختار رژیم و بیرون از آن.

 این ائتلاف که همه راه‌های تقلب برای یک انتخابات نمایشی ریاست جمهوری و پارلمانی را تحت فوکس قرار داده است، آرام آرام در جایگاه الترناتیف سیاسی آماده می‌شود.

 ائتلاف، دو دهلیز را برای تغییر رژیم انتخاب نموده است: نخست گزینش انتخابات شفاف و عادلانه در وضع انزوا آمیز دکتر غنی و ثانیاً اعلام حکومت موقت و فلج ساختن هسته‌های رژیم در چهار سمت افغانستان.

 موازی با سیر و شتاب بازی قدرت در افغانستان، از آن‌سوی مرزها اخبار مأیوس کنندهٔ بر روح و روان رژیم و حامیان بین‌المللی آن سایه انداخته است.

 نشست اخیر هیئت آمریکائیان با طالبان با شکست مواجه شد. بنا بر گزارش صدای آمریکا، طالبان طرح پیشنهادی آمریکا را در خصوص ابقای دو پایگاه نظامی "بگرام" و "شورابک" بعد از خروج ارتش آمریکا از افغانستان رد نمودند. (۱)

 اتحاد جمعیت و حنیف اتمر

 آسیا تایمز گزارش می‌دهد که میان هیئت بلند پایه جمعیت اسلامی افغانستان و حنیف اتمر در دبی ملاقات صورت گرفت.

 گفتنی‌ست که این ملاقات روزهای قبل از عزل حنیف اتمر از مقام شورای امنیت افغانستان تحقق یافت.

 آگاهان یکی از دلایل سبکدوشی اتمر را در بازی‌های عقب پرده او و خندق کنی رژیم دکتر غنی از جمله ملاقات اخیر او با جمعیت ارزیابی می‌نمایند. منابع محرم به اتمر و منابع جمعیت هر دو این نشست را تائید نمودند. بنا بر گزارشات این منبع، گفتمان روی انتخابات آینده ریاست جمهوری و حمایت جمعیت از کاندیداتوری حنیف اتمر متمرکز بود. (۲*)

 در پرتو همین توافقات عقب پرده بود که سران جمعیت بدون توجه به پیشینه‌های اختلاف سیاسی با حنیف اتمر، یک شبه موضع شان را تعویض نموده و به حمایت از او برخاستند.

 در همین جا است که ماهیت اصلی سیاست در افغانستان معنی می‌یابد و این منافع سیاسی است که موقعیت دوست و دشمن را مشخص می‌سازد. وای به حال آن لشکر ساده، گروگان یافته و خوش‌باور که درین شکارگاه جان می‌بازند و در طوفان نزاع‌های قومی غرق می‌گردند.

 رژیم در حالت نزع است. مقدرات قدرت سیاسی در آینده توسط دو محور قدرت طالبان و یا ایتلاف بزرگ ملی افغانستان مشخص خواهد شد.

 سوگوارانه سیمای قدرت سیاسی در بیرون مرزهای افغانستان و در اوج تقابل قدرت‌های بزرگ جهانی و منطقوی آرایش می‌یابد. آنچه که نهایت تأسف بار است فقدان مردم و نبود نیروهای ترقی‌خواه کشور در شکل دهی قدرت آینده افغانستان است.

 هنوز نگرانی معاملات آمریکا - پاکستان بر سر اقتدار ملی افغانستان و جغرافیای این کشور توسط لشکر نیابتی پاکستان یعنی طالبان باقوت باقیست.

 در آرایش جدید قدرت‌ها، کماکان منافع مردم افغانستان و به‌ویژه زحمتکشان افغانستان گم است.

 منابع:

 (1*)Afghanistan Peace Talks Stick on Bases: US Wants 2, Taliban None

 September 13, 2018 1:20 AM

 (2*)Afghanistan gets a diplomat as its new national security adviser،Augst 28,2018

 با احترامات بی پایان

 لندن، سپتامبر ۲۰۱۸