پیوست بگذشته - گام به گام با حقایق

 

تیم کرزی در این چند سال تا جایی که توانست به قانون شکنی روی آورد و تا توانست با دموکراسی مقابله کرد و نقض حقوق بشر را گسترش داد. عقب نشینی از برنامه‌ی عدالت انتقالی، افزایش سانسور رسانه‌ها و خبرنگاران، گسترش هجوم جنایتکاران بر دارایی ملی، همه و همه نشان از این بود که اینان به هیچ وجه با دموکراسی و حقوق بشر اعتقادی ندارند.

مشکل غصب زمین‌های دولتی و مردم از سوی زورمندان در کابل و سایر ولایات کشور، از بارزترین مظاهر فساد در کشوراست و به نظر می‌رسد دولت نیز توانایی چندانی برای مبارزه با این معضل عظیم اجتماعی و اقتصادی ندارد. مردم براین باوراند که غاصبان با وزارتخانه‌های دولتی و نمایندگان مجلس،‌ پیوند دارند و این امر، مانع از اعمال قانون و سلطه دولت بر آن‌ها می‌شود. تا اکنون میلیون‌ها جریب زمین در سراسر کشور، به‌صورت غیرقانونی در اختیار زورمندان است و اکثر این چپاولگران و زورگیران از نزدیکان مقام‌های حکومتی و قوماندانان جهادی جمعیتی، شورای نظار و اتحاد سیاف اند که با زور سلاح و کشتن و بردن و بستن سخن می‌گویند.

 زندگانی غرق کرده مردمان را بی‌صدا

 می‌رود وزیر در حوض (دبی) از برای شنا

 در زمان رأی او با من برادر بود لیک

 بعد از آن شد آدمی کم حافظه ناآشنا

 آن زمان وردش سلام گرم بود و خادمم

 حال ما (نوکر) شدیم و او ندارد اعتنا

 ما چیدیم روی هم درد و بلا و غصه را

 او به روی هم نهاده ارزها را لابه لا

 زیر پایش هست هرروز موتر مدل نو

 من به پایم می‌کنم بوت‌های پاره را تنها

 عضو پارلمان از شهر ما شد انتخاب

 نصف سال در لندن و نصف دیگر امریکا.

انور جگدلک

 

از سال ٢٠٠٢ به این سو بیش از ٢٠٠ تن زیر نام ورزشکار به بیرون از افغانستان فرستاده شده و دوباره به کشور باز نه گشته‌اند. گفته می‌شود نیمی از این افراد در بدل پرداخت پول به مسؤولان المپیک و متباقی با واسطه و پیوندهای حزبی و سیاسی به خارج از کشور فرستاده شده‌اند. در این گزارش که در برخی از رسانه‌های افغانستان منتشر شده آمده است که این افراد زیر نام ورزشکاران مسلکی و یا هم مربیان به کشورهای استرالیا، اروپا و یا هم امریکا فرار کرده‌اند. بر بنیاد این گزارش هر یکی از این افراد در بدل پرداخت ٥٠٠٠ تا ١٢٠٠٠ دالر امریکایی موفق به فرار از افغانستان شده‌اند.  گفته می‌شود شمار زیادی از این افراد در زمان مأموریت انور جگدلک از جنایت کاران جنگی افغانستان، عضو جمعیت و والی فعلی قندوز که ریاست کمیته المپیک را بر عهده داشت و ظاهر اغبر رئیس فعلی این کمیته که از یاران و هم حزبی‌های جگدلک می‌باشد، از افغانستان بیرون شده‌اند.

 این در حالی است که فغان ورزشکاران از فساد بی‌انتها در این کمیته بلند است و باآنکه در اثر زحمات شخصی تعدادی از جوانان ما، در بعضی رشته‌های ورزشی افغانستان درخششی در سطح جهان داشته، اما اگر کمیته المپیک بدست عناصر پاک و وطن‌دوست قرار گیرد، افغانستان شانس بزرگی برای کسب افتخارات بیشتر در رشته ورزش را داراست. بر اساس گزارش‌های تعدادی از ورزشکاران افغانستان، ظاهر اغبر اعضای خانواده و نزدیکانش را در پست‌های مهم کمیته المپیک نصب نموده است و میلیون‌ها دالر از بودجه دولتی و کمک‌های جهانی را حیف‌ومیل نموده است. او با دوازده تن از شرکای جرمش در لوی څارنوالی تحت عنوان "تزویر و سؤاستفاده از صلاحیت وظیفوی" دوسیه‌ای دارد اما مثل صدها دوسیه دیگر فساد این‌چنین جنایتکاران کسی لایش را بالا نمی‌کند.  ظاهر اغبر و انور جگدلک به خاطر داشتن رابطه تنگاتنگ با مافیای حاکم در دستگاه پوسیده کرزی هرگز به خاطر فساد و چپاولی که مرتکب شده‌اند مجازات نشدند.

بصیر سالنگی

 

سلاح به دستان با تفنگ، زندگی افسانوی برای خود ساخته‌اند. آیا ممكن است با زاری و التماس زندگی‌شان را گرفت؟ گروپ‌های مسؤول خلع سلاح در مناطق زیر نفوذ اینان باید به مشوره و حتی هدایت شان گردن بگذارند. اینان كه خود كوزه‌ گر و كوزه خر و كوزه فروش‌اند، چطور ممكن است با چنین سیاستی بهشت خود را به دستان خود ببازند؟

 منطقه تاریخی شیرپور در مرکز شهر کابل ویران شد، خانه‌های آن با بولدوزر هموار شد و میان اعضای کابینه و افراد بانفوذ ازجمله فرماندهان جهادی  تقسیم شد. در این منطقه، نزدیک به ۳۵۰ خانه آباد شده که از نظر مخارج و نوع معماری، در شهر کابل کم نظیر است، ولی آن‌گونه که دیده می‌شود شماری زیادی از این خانه‌ها برای مؤسسات غیردولتی و شرکت‌ها به کرایه ماهانه تا ده هزار دالر داده شده است.

 بصیر سالنگی از قوماندان شورای نظار به رهبری احمدشاه مسعود، از چهره‌های خشنی است که در زمان انتصابش به صفت قوماندان امنیه کابل، به مشوره جهادی‌های مشهور و در رأس فهیم و خانواده‌اش سر از پا نشناخته و به‌رسم غارتگرانی با وحشت تمام به تاریخ ۱۳ سنبله‌ ۱۳۸۲ به شیرپور یورش برده و کاشانه مردم مظلومی را که در جنگ‌های تنظیمی به آنجا متواری و مسکن گزین شده بودند، ویران و زنان کودکان شان را با بی‌رحمی بیرون راندند. آنان با بلدوزر تمامی بناهای تاریخی را نابود نموده ساحه را برای چورکان آماده کردند تا به خانواده‌ها خود قصر خانه‌های مافیایی را به میراث گذارند.  تنظیمی‌ها در کنار دیگر غارتگری‌هایشان، شیرپور آن مهد تاریخی و یادگار شیر بچه‌های شهید کابل و غازیان جنگ ضد انگلیسی را نابود ساختند چون ارزشی به تاریخ و فرهنگ ما قایل نیستند و فقط به جیب‌ها و شکم خود فکر می‌کنند. بی‌جهت نیست که عامه مردم نام “چورپور” یا “موش پور” را روی قصرها و بناهایی که بروی اجساد شهدای جنگ استقلال‌طلبانه‌ی مردم کابل اعمار شد، گذاشتند. لست توزیع نمرات شهرک شیرپور در روزنامه‌ها و مطبوعات تصویری وسیعا منتشر شد. کسانی که در ویرانی قلعه نقش بارز داشتند، فهیم، وابستگانش و سایر اراکین دولتی ازجمله بصیر سالنگی قوماندان امنیه وقت کابل را می‌توان برشمرد.

 سه صدوپنجاه نمره‌ زمین‌ چهار بسوه ‌یی‌ كه‌ مساحت‌ مجموعی‌ آن‌ به‌۱٢٠٠٠٠ متر مربع‌ (٦٠جریب‌) می‌رسید برای‌ اراكین‌ بلند رتبه‌ دولتی‌ شامل‌ وزرا، قوماندانان‌، جنرال‌ها، معاونان‌ وزرا، والیان‌، روسای‌ دوایر امنیت، تجار وابسته‌ به‌ فهیم‌، قانونی‌ و بسم‌ الله‌ لوی‌درستیز قبلی وزیر دفاع فعلی و یونس قانونی و همچنان‌ خانواده‌های‌ فهیم‌، قانونی‌، عطا، جنرال‌ داوود و دیگران‌ توزیع‌ گردید و اكثریت‌ خانه‌های‌ مهاجرین‌ زیر نقشه‌ آمد.

 به‌ تاریخ‌۱٣ سنبله‌۱٣٨٢ قوماندانی‌ امنیه‌ كابل‌ تحت‌ قومانده‌ی‌ عبدالبصیر سالنگی‌ كه‌ در آن‌ ساحه‌ زمین‌ گرفته‌ بود، به‌ منطقه‌ هجوم‌ برده‌ و به‌ تعداد ٣٠ منزل‌ را توسط‌ بلدوزر به‌زور ویران‌ كردند. آنان‌ برای‌ مردم‌ فرصت‌ جمعآوری‌ اموال‌ شان‌ را هم‌ ندادند و چندین‌ كودك‌ درین‌ جریان‌ زخمی‌ شد.

 البته زمین دزدی بصیرسالنگی ودیگردزدان جنگسالار داستان طولانی و دردناک دارد. به تاریخ ٢٨ سرطان ١٣٩٠ به یک نمونه دیگر آن اشاره‌ای دارد:  مسوولین ریاست ناحیه چهارم شهر کابل می‏گویند که بصیر سالنگی والی ولایت پروان، در مربوطات این ناحیه با استفاده از قدرت دولتی و رنجرهای پولیس، یک ساحه‌ی سبز را که در نزدیکی بادام باغ قراردارد، غصب کرده است. این ساحه درسرکی که ازجانب کارته‌پروان به بادام‌باغ می‌رود، جوارتانک تیل نزدیک خانه‌های رهایشی قراردارد که به گفته مسوولین این ریاست با وجود تقاضا‌های مکررآنان از سالنگی به‌خاطر توقف کار احاطه این ساحه، افراد اوشبانه به این ساحه می‏آیند واطراف آن را احاطه می‏کنند.

 مسوولین ریاست ناحیه چهارم شهر کابل می‏گویند که بصیر سالنگی والی ولایت پروان، در مربوطات این ناحیه با استفاده ازقدرت دولتی ورنجرهای پولیس، یک ساحه‌ی سبزرا که درنزدیکی بادام باغ قراردارد، غصب کرده است.

 این ساحه درسرکی که ازجانب کارته‌پروان به بادام‌باغ می‌رود، جوارتانک تیل نزدیک خانه‌های رهایشی قرار دارد که به گفته مسوولین این ریاست با وجود تقاضا‌های مکررآنان ازسالنگی به‌خاطرتوقف کاراحاطه این ساحه، افراداوشبانه به این ساحه می‏آیند واطراف آن را احاطه می‏کنند. رییس ناحیه چهارم شهرکابل می‏گوید: ساحه‏ای را که بصیر سالنگی در کنار خانه‌ی خودش در نزدیک بادام‌باغ احاطه کرده است، ساحه‌ی سبزمی‏باشد. من به سالنگی زنگ زدم و گفتم که والی صاحب افرادش را بیرون کند و ساختمان را توقف بدهد، همان روز والی صاحب افرادش را کشید، ولی باز هم افراد او دیوار احاطه را رنگ کردند.

 مساله غصب زمین‌ها دولتی همزمان با اداره‌ی موقت و با غصب زمین‌های شیرپور توسط اراکین بلند‌رتبه‌ی دولتی آغاز شد و تا اکنون نیز در شماری از ولایات و حتا در شهر کابل جریان دارد که غصب ساحه‌ی سبز نزدیک بادام‌باغ توسط بصیر سالنگی، یکی ازاین نمونه‌هاست. عمرمحمدی یک تن ازباشندگان ساحه می‏گوید بصیر سالنگی همان‌گونه که بنیان‌گذارغصب زمین‌های شیرپوربودو تاهنوز پول دونمره زمینی که در این ساحه دارد را نداده است، بازهم به غصب زمین‌های دولتی پرداخته و این بار ساحه‌سبز دولتی نزدیک خانه‌اش را غصب کرده است. بار‌ها باشندگان محل از سالنگی تقاضا کرده‌اند که ازدیوارکشی این ساحه که زمین دولتی است دست بردارد، اما سالنگی صراحتا گفت که هر کسی که می‏گوید باید از این کاردست بکشم، بیاید و امنیت مرا تامین کند.

 همچنان چندی قبل محمد نصرت اقبال كه به حیثت یك خبرنگار درآژانس خبری خصوصی كارمی كند از سوی والی پروان مورد ضرب و شتم قرارگرفته است. این خبرنگار می گوید: هنگامی كه می خواست یك دوست خود را در یكی از رستوران های شهرنو كابل ملاقات كند، با بصیر سالنگی والی پروان روبرو گردید و والی، چند كلمه زشت و جدی به وی گفت و وقتی كه می خواست جواب اظهارات اش را بدهد، با بوتل و شیشه و مشت بر وی حواله كرد. گفتنی است كه ماه گذشته حسین نظری، خبرنگار شبكه خصوصی تلویزیونی ٣، در ساحه چمن حضوری كابل نیز مورد لت و كوب شدید افراد ناشناس قرارگرفت و در این حادثه، دوربین فیلم برداری گزارشگر تلویزیون نگاه هم، از سوی مهاجمین برده شد.

وحیدالله شهرانی

 

وحید الله شهرانی تابیعت کشور انگلستان را دارا بوده وهرگز نخواسته و نمی خواهد که تابیعت دوم خویش را از دست بدهد. برای اینکه مردم را در روشنی یک حقیقت تلخ در رابطه به اتهام وارده علیه وحیدالله شهرانی متوجه ساخته باشیم به استناد اسناد مدلل، مستند و موثق، عدم تجربه کاری منفعت جویی، اختلاس و خساره رساندن به دولت را در زمان تصدی پست معینت مالی وزارت مالیه تذکر میدهیم. قرارنظارتی کمیته موظف تحقیق و برسی لوی څارنوالی که توام نامه شماره ۹۲۹/۵۱۲ مورخ ۰۱-۰۵-۱۳۸۶ اصدار یافته است در ضمن تشریح رویداد قضیه که از سوی مسئولین و ادارات مختلف استفسار به عمل آمده است نتیجه یک برسی مسلکی و همه جانبه موظفین حراست از قانون را برملا میسازد که نتیجه گیری و نظریه خویشرا چنین نگاشته اند.

 وزارت محترم انکشاف شهری به منظور تسخین مرکز گرمی مکروریانها به اساس مصوبه شماره ۲۳ مورخ ۱۷-۰۸-۱۳۸۶ شورای محترم وزیران به وزارت مالیه هدایت میدهد تا مبلغ یک میلیون دالر را به منظور خریداری تیل مورد ضرورت به دسترس وزارت انکشاف شهری قراردهد تا از طریق وزارت محترم اقتصاد معادل مبلغ یک میلیون دالرخریداری گردد؛ که موضوع را تحت داوطلبی قرارمیدهند، درمجلس داوطلبی نماینده گان ریاست تصدی مواد نفتی و گاز مایع، وزارت های محترم مالیه، اقتصاد و انکشاف شهری اشتراک داشتند که قیمت تیل نوع پیچنوی از قرار فی تن چنین ارائه شده است:

 ریاست تصدی مواد نفتی وگازمایع فی تن مبلغ ۵۳۵ دالر امریکائی

 شرکت عبدالله ندا فی تن مبلغ ۶۳۵ دالرامریکائی

 شرکت حمید مسلم فی تن مبلغ ۶۳۰ دالرامریکائی

 شرکت زاهد ولید فی تن مبلغ ۸۵۵ دالرامریکائی

 شرکت غضنفر فی تن مبلغ ۸۰۰ دالرامریکائی

 که نازلترین قیمت ازریاست تصدی مواد نفتی و گازمایع بوده ولی هیئت مجلس داوطلبی و ارزیابی بدون در نظر داشت سوابق واعتبار تصدی دولتی که به تمام وزارت خانه‌ها، ادارت دولتی و حتی تاجران مسئولیت عرضه خدمات مواد نفتی رابدوش دارد. در حالیکه وزارت اقتصاد ذریعه مکتوب رسمی تقاضا نموده تا قرار داد با ریاست تصدی مواد نفتی و گاز مایع عقد گردد که کاپی آن به وزارت مالیه نیزاخبار گردیده بود ولی محترم وحید الله شهرانی به جواب مکتوب وزارت اقتصاد رسمآ هدایت داده است که قرار داد با شرکت حمید مسلم عقد گردد؛ که چنین اجراات هیئت داوطلبی و ارزیابی و هدایت محترم شهرانی معین مالی وزارت مالیه ازیکطرف ریاست تصدی مواد نفتی را از مفاد باز مانده و از جانب دیگر در فی تن تیل پیچوی مبلغ نودوپنج دالر و درمجموع ۱۵۸۳ تن به مبلغ ۳۸۵، ۱۵۰ دالرامریکائی وزارت انکشاف شهری را متضرر و خساره مند ساخته‌اند؛ که اسامیان هریک:

 بهاوالدین بهبودی، وفی الله عبادی نماینده وزارت اقتصاد، حمیدالله زاهد نماینده وزارت مالیه، محمد ابراهیم رئیس انسجام، اسدالله بارکزی معاون اداری تدویر و مراقبت مکروریانها و وحید الله شهرانی معین وزارت مالیه طبق ماده ۲۷۰ و ۲۷۳ قانون جزا هر کدام قابل تحقیق و تعقیب عدلی پنداشته میشوند.

 بنا اوراق قضیه با یک نقل قراربعد از تائید مقامات ذیصلاح بریاست محترم تحقیق جرایم ارسال گردد. ریاست تحقیق جرایم لوی څارنوالی ذریعه مکتوب شماره ۸۲۷/۵۹۲ مورخ ۱۴-۰۷-۱۳۸۷ موضوع را بعد از انجام تحقیقات و برسی همه جانبه چهارورق اتهام نامه ترتیب نموده وبعد از تائید غرض تعقیب عدلی به مراجع عدلی و قضائی ارسال نموده است. قابل تذکراست که که تورید تیل پیچنوی بجزازتصدی مواد نفتی وگاز مایع که بعد ازتثبیت مورد مشخص استعمال آن جوازداشته اشخاص حقیقی و حکمی نمیتوانند به تورید آن مبادرت ورزند، اما وحیدالله شهرانی بامداخله مستقیم خلاف قانون تدارکات عمل نموده و زمینه را برای شرکت حمید مسلم که ازجمله اقارب وی بوده بمنظور منفعت جوئی شخصی، دولتی را متضرر ساخته که جدا مورد مواخذه قانونی و تعقیب عدلی می‌باشد. از دیدگاه مردم چنین افراد بی تجربه کارائی لازم ندارند نباید به پست پر مسولیت وزات گماشته شوند.