دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا دریک رویکرد شتاب آلود، بدون هرگونه مشاوره و تفاهم با ارکان عالی‌رتبه نظامی، سیاسی و دیپلماتیک آمریکا حتی جان بولتن مشاور امنیت کاخ سفید، در تویتر خویش خروج فوری نیروهای آمریکا از سوریه را اعلام داشت.

 ترامپ دلیل اصلی خروج ارتش آمریکا از سوریه را «سرکوب داعش در سوریه و ختم مأموریت ارتش آمریکا تلقی نمود»

 چنین رویکرد به طرز غیرمنتظره، هم محافل سیاسی در آمریکا وهم متحدان جهانی و منطقوی آن کشور را در شگفت فرو برد.

 اما آگاهان سیاسی چنین رخداد را یک شکست تاریخی و استراتیژیک برای پنتاگون و پیروزی برای جبهه ضد غربی به‌ویژه روسیه، ایران و سوریه تلقی می‌دارند.

 به باور آگاهان، اصلی‌ترین انگیزهٔ شکست آمریکا در سوریه در شجاعت، پایمردی، اتحاد و پیکار بی‌امان خلق قهرمان سوریه و رشادت رهبر شجاع آن کشور و ایستادگی این دلیرمرد تاریخ در سنگر نبرد نهفته است.

 این خلق قهرمان سوریه بود که به حمایت بی‌دریغ روسیه و متحدان، پوزۀ بزرگ‌ترین هیولای تروریستی جهانی را یکجا با حامیان آن‌ها به خاک مالیدند، درفش استقلال و آزادی را به اهتزاز کشیده و افتخار و غرور تاریخی آفریدند.

 شکست آمریکا در سوریه، شکست طرح «خاور میانه بزرگ» کاخ سفید و باز خوانی همه استراتیژی‌های کاخ سفید در خاور میانه است

.

 عناصر پشت پردهٔ تصمیم خروج

 مهم‌ترین عنصری که آن را می‌توان شکل دهنده تصمیم خروج آمریکا از سوریه به شمار آورد، عبارت از زوال امپراتوری آمریکا در مقیاس جهانی و برآمد ابرقدرت‌های بزرگ جهانی چون روسیه و چین است، که در همه جبهات سیاسی، اقتصادی و نظامی آمریکا را زمین‌گیر ساخته و مسیر تحولات را در کل جهان و به‌ویژه در خاورمیانه دگرگون ساخته‌اند.

 دیگر آمریکا در سکوی پیشین «یگانه ابر قدرت» جهان قرار نداشته و وجاهت سیاسی خود را در جهان چند قطبی بیش از پیش باخته است.

 در سوریه در سایه دست آورده‌ای سترگ در جبهه جنگ و انهدام بیش از ۹۶ درصد پایگاه‌های تروریستی تحت حمایت غرب، اتمسفیر جدید سیاسی شکل گرفت که گرایش‌های نوینی را مبنی بر خروج ارتش آمریکا از سوریه پدید آورد.

 ملاقات رهبران فرانسه، آلمان روسیه و ترکیه به تاریخ ۲۷ اکتبر در شهر استانبول ترکیه حول بازیافت راه حل‌های مشترک سیاسی در سوریه و غیاب آمریکا درین ملاقات واضح‌ترین پیامی بود که از غروب سیاسی و نظامی آمریکا در سوریه حکایت نموده و انزوای سیاسی آمریکا را در جهان به نمایش گذاشت.

 به قول خبرگزاری رویترز درین نشست بر حل سیاسی بحران سوریه، تداوم آتش بس، طرح قانون اساسی جدید و تشکیل کمیته ۱۵۰ نفری برای تدوین قانون اساسی تحت سرپرستی ملل متحد توافق به عمل آمد (1)

 حصول این توافقات برای بحران سوریه سیلی محکمی بود که بر روی آمریکا و متحدان منطقوی آن چون اسرائیل و گروه‌های تروریستی حواله گردید.

 اما مهم‌ترین رخداد که تصمیم عجولانه ترامپ را برای خروج ارتش فوری آمریکا برانگیخت عبارت از تحولات سریع نظامی در سوریه بود:

 از یکسو بزرگ‌ترین گروه‌های تروریستی در کُل سوریه محو گردید و آخرین پایگاه آن در شهر ادلب سوریه در محاصره قرار گرفت و با پروسه خلع سلاح سازی، ماشین کشتار و ویرانگری آن‌ها فلج ساخته شد.

 از سوی دیگر اخیراً ارتش روسیه پروسهٔ محاصره محلات تحت کنترل آمریکا در شمال سوریه را آغاز نمود که پیام بدی برای نظامیان آمریکا داشت.

 درین میان یکی از بزرگ‌ترین رخداد نظامی که آخرین روزنه‌ها را برای تداوم استقرار پایگاه‌های آمریکا در سوریه بست، تقابل نظامی میان آمریکا و ترکیه را به میدان کشید و احتمال ایجاد شکاف عمیق در پیمان ناتو را مطرح ساخت، عبارت از تصمیم اردوغان رییس جمهور ترکیه برای راه اندازی عملیات نظامی برای سرکوب شبه نظامیان کُرد در چوکات «پی کی کی» و «آی پی جی» بود که تحت حمایت آمریکا قرار داشتند و پایگاه‌های نظامی آمریکا را در ساحه کرد نشین در شمال سوریه جاه داده بودند.

 پوتین همزمان حمایت قاطع خود را از برنامه عملیاتی اردوغان رییس جمهور ترکیه اعلام داشت. مسلماً که چنین رویکرد آخرین میخی بود که بر تابوت استراتیژی اشغالگرانه آمریکا کوبیده شد و آن‌ها را مجبور ساخت، تا دیر نشده باید ازین تهلکه نجات یابند.

 گفتنیست که تا همین اواخر بلند پایگان آمریکا از حضور دایمی ارتش آمریکا در سوریه سخن می‌زدند.

 

بازتاب خروج ارتش آمریکا

 خروج ارتش آمریکا از سوریه تبعات بزرگی را در خاورمیانه بجا خواهد گذاشت. بدون هرگونه شک و تردید، چنین تحول مبین بقا و تداوم حکومت بشار اسد در دمشق به‌مثابه فاتح اصلی میدان جنگ خواهد بود.

 اسرائیل تلاش نمود، تا با سقوط حکومت بشار اسد، رژیم دست نشانده را توسط غرب در دمشق برقرار ساخته، دولت کُرد نژاد را در شمال شرق سوریه مستقر نموده و حمایت قوی را برای حفظ و حمایت از «بلندی‌های جولان» به وجود آورد.

 به گفته آگاهان سیاسی برنامهٔ اسرائیل از استقرار دولت کرد نژاد در شمال شرق سوریه در واقع تأسیس «اسرائیل دوم» در خاک‌های اشغالی سوریه بود، که در صورت تحقق این آرمان، باید ارتش آمریکا با دومین ارتش نیرومند ناتو یعنی ترکیه دست و پنجه نرم می‌نمود و تبعات فاجعه باری را بجا می‌گذاشت.

 دولت آمریکا مستدام تلاش نمود تا با حمایت و تسلیح شبه نظامیان کُرد در چوکات سازمان‌های «پی کی کی» و «وای پی جی» بحران‌های بزرگی را در منطقه شکل داده و درد سر کلانی را برای ترکیه و سوریه پدید آورد.

 ترکیه و آمریکا ناسازگاری‌های عمیقی در خصوص شبه نظامیان کرد داشتند و این یکی از عوامل اصلی تیرگی مناسبات میان کاخ سفید و آنقره بود.

 رهبران ایران خروج ارتش آمریکا از سوریه را یکی از درخشان‌ترین پیروزی تاریخی نظامی برای خود تلقی می‌نمایند. این دست آورد سترگ نقش مهمی را در استحکام مناسبات سیاسی و استراتیژیک میان ترکیه، ایران و روسیه بازی خواهد نمود.

 پیش‌بینی می‌شود که نقش سیاسی محوریت ایران در دورنمای حوادث سوریه افزایش خواهد یافت.

 خروج آمریکا از سوریه یکی از بزرگ‌ترین دست آورده‌ای استراتیژیک برای روسیه و تثبیت جایگاه معتبر روسیه در عرصه جهانی تلقی می‌گردد. این خروج پیروزی قطعی استراتیژی روسیه برای شکست آمریکا در سوریه را به نمایش گذاشت و عرصه را برای پیشروی‌های بیشتر روسیه در پهنه جهانی، به‌ویژه در خاور میانه گشایش بخشید.

 نقش روسیه به‌مثابه ناجی سوریه برای همیش در صفحات زرین تاریخ ماندگار خواهد بود.

 ارتش آمریکا که نقش دانه سرطانی را در سوریه ایفا می‌نمود دیگر در میدان حضور نخواهد داشت و رهبر روسیه می‌تواند تا با همتای ترکی خویش معضله منطقه شمال شرق سوریه و سرنوشت کرد ها را مورد بررسی قرار داده و حل صلح آمیز آن را جستجو نمایند.

 اما طوری که در آغاز اشاره شد، این فتح بزرگ عمدتاً به مردم قهرمان سوریه متعلق است ‌‌. هواداران اسد می‌توانند تا جشنواره بزرگی را برای شکست آمریکا و پیروزی خلق قهرمان سوریه برای بیرون ساختن ارتش آمریکا از سوریه برپا نمایند.

 دولت سوریه جایگاه بزرگی را در خاور میانه احراز خواهد کرد و باب مناسبات سیاسی و دیپلماتیک با کشورهای جهان گشوده خواهد شد.

 در هوای خروج ارتش آمریکا از سوریه، احتمال آشتی میان ترکیه و سوریه نیز به وجود آمده است‌.

 یکی از بزرگ‌ترین دست آوردی که دولت سوریه از خروج نیروهای آمریکا حاصل خواهد کرد، عبارت از احتمال پیوستن شبه نظامیان کرد به ارتش سوریه است.

 کرد ها در غیاب آمریکا و از دست دادن حمایت آن کشور ناگزیرند تا به دولت سوریه پناه آورده و از فرمان عفو احتمالی بشار اسد بهره جویند.

 اما در میان این همه تحولات بزرگ سیاسی و نظامی مهم‌ترین عنصری که چون خورشید می‌تابد، شکست مرگبار تروریسم جهانی و صدور پیام رهای برای بشریت است.

 آنجا بزرگ‌ترین هیولای وحشت انگیز تروریسم جهانی در خاستگاه خود در سوریه دفن شد و این پیامیست که همه بشریت جهان را به استقبال این شکست مرگبار به میدان می‌کشد.

 بیایید یکجا، شکست تاریخی تروریسم جهانی و حامیان آن را در سوریه جشن گرفته و از آموزه‌های نبرد سوریه برای شکست تروریسم در افغانستان سود برده و با برپایی رستاخیز ملی چون خلق قهرمان سوریه به‌سوی آزادی و رهایی گام برداشته در راه نجات افغانستان عزیز از چنگال تروریسم و حامیان جهانی و منطقوی آن، شجاعانه و متحدانه گام برداشته و چون خلق قهرمان سوریه حماسه برپا نماییم.

 

حسرتا؛

 روسیه هفتاد درصد خاک سوریه را از کام اژدهای تروریستی بیرون ساخت و آن کشور را نجات داد، اما آمریکا حدود هفتاد درصد خاک افغانستان را زیر پای تروریسم هموار ساخت و می‌خواهد این وطن را به‌صورت کُل در کام تروریسم غرق نماید؛

 

یاد داشت؛

 در لحظات نشر این خامه از قول سی آن آن آگاه شدم که دونالد ترامپ فرمان داده است تا هرچه عاجل خروج نیمی از ارتش آمریکا از افغانستان برنامه ریزی گردد.

 حالا افغانستان در آستانه دومین چرخ تاریخ و خروج نیروهای شوروی از افغانستان قرار گرفته است.

 اکنون مردم افغانستان به‌طور تنها در برابر آزمون دشوار تاریخ قرار گرفته‌اند و باید هرچه عاجل برای دفاع مستقلانه تدابیر ویژه دفاعی اتخاذ نمایند.

 فرمان جدید، پروسه استعفای وزیر دفاع آن کشور جنرال متیس را به دنبال خروج ارتش آمریکا از سوریه تسریع بخشید؛

 

با احترامات بی‌پایان

 لندن، سپتامبر ۲۰۱۸

 منابع:

 [1]Russia, Germany, France and Turkey call for lasting ceasefire, constitutional meeting for Syria,SAT OCT 27, 2018