افغانستان مرکز تقابل جهانی و تبدیل کشور به سوریۀ دوم

 آمادگی چین و روسیه برای دخالت مستقیم در افغانستان

 

افغانستان در عمق گرداب رقابت‌های جهانی و منطقوی قرار گرفته است. در درازنای این کشاکش، بعید نیست تا شعله‌های سومین جنگ جهانی از افغانستان برخیزد.

 تمامی مقدمات یک نبرد فیصله کن در افغانستان در راه است و قرار است جنگ نیابتی به یک جنگ تمام عیار میان قدرت‌های بزرگ جهانی مبدل گردد.

 در همین حال اسکات میلر فرمانده جدید نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان به‌مثابه حامل پیام جنگ در کشور، از گسترش دامنه جنگ در سراسر جهان خبر داد‌.

 رقابت‌های جهانی میان آمریکا و جبههٔ "محوریت آسیا " آخرین مدار خود را می‌پیماید، جنگ تجاری آمریکا با چین، وضع تحریم‌های سنگین علیه روسیه و ایران و قطع کمک ۳۰۰ ملیون دالری آمریکا علیه پاکستان مناسبات آمریکا و رقبا را به نقطهٔ غلیان رسانیده که بخار آن از درون افغانستان سرمیکشد.

 در مسیر اهداف راهبردی آمریکا در خصوص افغانستان، جنگ زمانی به پایان خواهد رسید تا تمامی منابع قیمت بها و زیرزمینی افغانستان به پایان برسد.

 افغانستان به‌مثابه " ثروتمندترین کشور فقیر جهان " در تحت این سناریوی کشاله دار نقش "خزانهٔ جهانی " را برمی‌تابد.

 بناً در قلمرو پرتنش افغانستان، در فضای سیاسی موجود، حال آهنگ صلح، قدرت شنوایی خود را از دست داده و عملاً شیپور جنگ بزرگ در کشور نواخته شده است.

 سرحدات چین و قلمرو کشورهای مشترک‌المنافع روسیه با کمربند نیروهای تروریستی طالب وداعش احاطه شده است و مقامات روسیه بارها اعتراض شان را به خاطر فعالیت هواپیماهای ناشناس و اکمالات جبهات تروریستی در شمال افغانستان ابراز نموده‌اند.

 انتظاراتی که در راستای آخرین واکنش‌های چین و روسیه در خصوص پایگاه‌های تروریسم در شمال افغانستان می‌رفت اخیراً با آهنگ جدید اتفاق افتید و ناقوس یک نبرد همه سویه در کشور با بمباران ولسوالی درقد ولایت تخار به‌وسیله جنگده های روسیه که منجر به قتل هشت دهشت افگن دریک نبرد مرزی شد به صدا درآمد.

 این حرکت هرچند از یکسو کارنامه‌های رهایی‌بخش روسیه در سوریه برای سرکوب تروریست‌ها در افغانستان را در ذهنیت‌ها تداعی بخشیده و برای شورشیان و حامیان بین‌المللی آن پیام تلخی را صادر می‌نماید، از سوی دیگر میدان پیکار بزرگ رقابت‌های جهانی در حوزه جغرافیای افغانستان را به تصویر می‌کشد.

 ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه اخیراً اظهار داشت " ایالات متحده تلاش نموده است تا به تنهای صلح را در افغانستان تأمین نماید اما موفق نگردید. اکنون جامعه بین‌المللی به‌صورت دسته جمعی باید به این هدف نایل گردند "

 واشنگتن به‌تازگی از شرکت در مذاکرات صلح در رابطه با افغانستان که به تاریخ ۴ سپتامبر در مسکو برنامه ریزی شده بود، امتناع ورزید. سفارت روسیه در کابل ابراز ناامیدی کرد و واکنش واشنگتن را بر اساس دلایل "بی‌اساس " توصیف کرد.

 وزارت امور خارجه افغانستان همچنین از خط ایالات متحده حمایت کرد و به دلیل اینکه این مذاکرات توسط افغانستان رهبری نمی‌گردد، از شرکت در آن اجتناب نمود. آمریکا در هوایی بلند پروازی‌های پیشین به‌مثابه یگانه ابرقدرت جهان، در ۱۴ اپریل سال پار نیز از شرکت در کنفرانس ماسکو خود داری کرد.

 تلخ‌ترین بخش این سناریو را در واکنش کابل می‌تواند دید. کابل کنفرانس صلح مورد ابتکار ماسکو را به دلیل عدم حضورش درین گفتگو به‌عنوان " طرف مهم "تحریم نمود اما به خاطر غیابت اش در مذاکرات دوحه در قطر میان آمریکا و طالبان هیچ اعتراضی نداشت.

 با توجه به واکنش‌های آمریکا و دولت افغانستان، روسیه تدویر کنفرانس را به تعویق انداخت و آمریکا آن را برای خود یک پیروزی تلقی کرد.

 پیام روسیه به پاسخ واکنش آمریکا بسیار سنگین بود و قبل از اعلام تعویق کنفرانس، مبتنی بر گزارشات معتبر رسانه‌های جهانی، جنگنده‌های روسیه در ولسوالی درقد ولایت تخار، ظاهراً به بهانه قاچاق مخدر، ستیزه جویان را آماج قرار داد.

 به نظر آگاهان سیاسی هدف هرچه باشد، اما پیام روشن است. روسیه نشان داد که دیگر به هیچ وجه تحمل نخواهد کرد تا مقدرات سیاسی او و متحدین اش در مرزها درگرو اهداف راهبردی آمریکا در افغانستان رقم خورده و شمال افغانستان به پایگاه امن جنگجویان نیابتی آمریکا مبدل گردد.

 در صورت تداوم برنامه‌های استقرار پایگاه‌های تروریستی در شمال، این سیگنال‌ها تصاویر احتمالی استقرار ارتش روسیه در خاک افغانستان را نیز به نمایش می‌گذارد. رویکرد مشابهی که توسط پیاده سازی ارتش آمریکا در خاک سوریه اتفاق افتید.

 مسلماً بازتاب فاجعه بار چنین تقابل نظامی برای افغانستان بی‌نهایت سنگین و جبران ناپذیر بوده و افغانستان را به سوریه یی دوم مبدل می‌سازد.

 هرچند مقامات ماسکو به‌سرعت دخالت درین حمله را رد کردند، اما پرواضح است که تاجیکستان در ۱۷ سال گذشته درست پس از تهاجم ایالات متحده در افغانستان، حتی یک شلیک به‌سوی افغانستان ننموده و چنین حرکت در زیر سایهٔ آمریکا از توان تاجیکستان بیرون است.

 چنین رویکرد می‌تواند یک پیام مستقیم به ایالات متحده و دولت افغانستان برای نادیده گرفتن قدرت روسیه بفرستد.

 

استقرار پایگاه نظامی چین در راهرو واخان

 در گرمایش وزش طوفان‌های سیاسی در افغانستان اخیراً دولت چین در نظر دارد تا در ماورایی مرزی افغانستان در ناحیه استراتیژیک واخان دست به تدارکات نظامی زند. اخیراً وبگاه گلوبال ریسرچ این رویکرد را مورد بررسی قرار داده خاطر نشان می‌دارد "این شگفت انگیز است که بدانیم که پس از روسیه، اکنون چین به خاطر عدم همکاری ناتو و تهدیدات از سوی افغانستان برای دستیابی به یک راه مورد نظر برآمده است. در یک حرکت عجیب اخیراً، پکن گفته است که قرار است یک پایگاه نظامی را در دهلیزگاه واخان ایجاد نموده و صدها نیروی نظامی را آنجا مستقر نماید.

 بر پایه همین منبع پس از تکمیل پایگاه نظامی، ارتش آزادی‌بخش خلق چین، احتمالاً صدها نفر از پرسنل نظامی‌اش را در دهلیز گاه واخان [بخش جداشدهٔ] افغانستان ارسال خواهد کرد. کابل تاکنون درین مورد اظهار نظر نکرده است و مسلماً که دولت کابل با این حرکت مخالف است، زیرا این رویکرد با منافع ایالات متحده در مخالفت قرار دارد "(۱*)

 استقرار پایگاه نظامی چین در نقطهٔ استراتیژیک تنگهٔ واخان، اوج فضای توفانی افغانستان را به تصویر کشیده و از درگیری قریب‌الوقوع و تقابل نظامی میان قدرت‌ها و اوج کشمکش‌های جهانی و منطقوی در قلمرو زخم آلود افغانستان سخن می‌گوید.

 حالت موجود آخرین و مرگبارترین سناریوی است که جغرافیای افغانستان را درهم پیچانیده است. مسلماً تقابل ابرقدرت‌های جهان در افغانستان، این کشور را به تلی از خاک مبدل خواهد کرد.

 حال باید مردم افغانستان به‌درستی بازتاب آمد آمد این سیلاب ویرانگر را به‌درستی محاسبه نموده، با تأمین فشار بر سران کاخ و راه اندازی گفتمان سیاسی با حامیان آن و برگزاری اجماع ملی برای رفع این خطر هولناک تجویز لازم اتخاذ نمایند؛

 با احترامات بی‌پایان

 لندن، سپتامبر ۲۰۱۸

 منابع:

 (1*)Globalresearch,confrontation of Superpowers in Afghanistan: China Envisages Military Presence in Strategic Wakhan Corridor,31Agust2018