تنها چند سال پس از کشف اهمیت حوزه‌های نفتی در خاورمیانه این منطقه در آتش بحران‌ها فرورفت. چرا که اهمیت نفت به عنوان یک ماده کمیاب و مورد نیاز برای قدرتمندان مشخص شد اما در آینده جنگ بر سر آب به صدا در خواهند آمد. قدرت نفت دیری نخواهد پایید که به قدرت آب تبدیل خواهد شد.کشورهایی که می‌توانند منابع آبی خوبی فراهم کنند در آینده‌ای نه چندان دور، قدرت را در جهان به دست خواهند گرفت.

چهره جهان تشنه:

غذا یکی از نیازهای اولیه انسان است, شاید کسی باور نکند در عصر علم و تکنولوژی، مردم جهان دوباره طعم قحطی و گرسنگی را در ابعادی مثل گذشته‌های دور بچشند اما دانستن اولین تأثیر بحران آب بر روی منابع بخش کشاورزی خواهد بود که می‌تواند در آینده قحطی و گرسنگی را به صورت یک مشکل جدی درآورد.

چنین مشکلی چالشی را در اولویت‌بندی مصرف آب پیش پای کارشناسان می‌گذارد و آن‌ها مجبور خواهند شد بین تأمین آب مردم یا مصرف آب در بخش کشاورزی انتخاب‌های سختی را انجام دهند.

بدین ترتیب تأمین آب کشاورزی برای تهیه غذای مردم جهان بسیار مسئله حساسی خواهد شد.

باید توجه داشت کشورهایی که محصولات کشاورزی خود را صادر می‌کنند در واقع آب به سایر کشورها می‌فروشند.

آب، برق را می‌برد:

آب که نباشد سدها خشک می‌شوند, اما این تنها دلیل قطع شدن برق در آینده نخواهد بود, در حال حاضر برای جدا کردن نمک از آب دریا و تهیه آب شیرین، انرژی بسیار زیادی لازم است ضمن آنکه بخش نسبتاً قابل‌توجهی از انرژی الکتریکی جهان از سدها تأمین می‌شود.

هر راه و روشی که برای تأمین آب شیرین استفاده می‌کنیم نیاز به منابع انرژی فراوانی دارد به همین دلیل بحران آب بر روی منابع انرژی تأثیر جدی خواهد گذاشت.

چرا آب کم آوردیم؟

جمعیت جهان طی قرون اخیر به سرعت رشد کرده و این حقیقتی است, رشد جمعیت موجب شد تا کشورها به استفاده از آب‌های زیرزمینی و منابع دیگری روی آورند که پایدار نیستند. وابستگی به این منابع که به عنوان راه حل کوتاه مدت تأمین آب مطرح شده بود، در درازمدت جهان را به سمت بحران آب سوق داد. هرگونه راه حل کوتاه مدت در این زمینه اثر سوء خود را با گذشت زمان آشکار خواهد کرد, همچنین تغییر اقلیم نیز به عنوان عامل مهم دیگر در به وجود آمدن وضع کنونی و شدت یافتن بحران آب مطرح می‌کند.

مسئله‌ مشترک فقیر و غنی:

بحران آب یک مسئله جهانی که هم کشورهای فقیر و هم کشورهای غنی را در بر می‌گیرد, کشورهای مختلف از جمله آمریکا برای پیدا کردن فناوری‌های مناسب برای مقابله با بحران آب و توسعه آن‌ها هزینه‌های بسیاری می‌کنند.

چه باید کرد؟

بحران آب گرهی نیست که به دست یک نفر گشوده شود, برای حل این مسئله باید هر آنچه در زمین داریم به کار گیریم از جمله ابزارهای گره‌گشایی بشر فناوری است بدون تردید پیشرفت فناوری اثر قابل‌توجهی در مسئله آب خواهد داشت, مخصوصاً کشورهایی که به آب‌های آزاد دسترسی دارند اگر بتوانند فرآیند شیرین‌سازی آب دریا را با هزینه‌ای پایین‌تر از سایرین انجام دهند قادرند کنترل روابط بین‌المللی را در دست بگیرند, روش‌های توسعه داده‌شده برای استفاده از انرژی خورشید در جداسازی نمک از آب دریا را در شمار فناوری‌های مورد توجه محققان می‌آورد که آینده روشنی برای آن‌ها پیش‌بینی شده است.

همچنین روش‌های نوین تصفیه فاضلاب را نیز از جمله موارد مورد توجه پژوهشگران دانسته هم‌اکنون در آمریکا حداقل ۱۰ درصد از آب‌های فاضلاب به صورت غیرمستقیم مورد استفاده مجدد قرار می‌گیرد, سرمایه‌گذاری برای مصرف بهتر آب و فرهنگ‌سازی در این زمینه را امری ضروری و همکاری کشورهای مختلف برای جلوگیری از انجام کارهای موازی مثمر است.                                                             


ثور 1394